fbpx

Szombati Klára

ruhatervező

“Az elegancia sohasem megy ki a divatból.”

/Mark Lawrence/

STÍLUS-TEREMTÉS

• KÜLDETÉS

• Kezdetek

• Tervezés

• MINŐSÍTÉS

Amarillys-fekete-szinu-elegans-nepies-motivummal-diszitett-hosszu-noi-szovetkabat

Magyar viseletért díj

KÜLDETÉSEM

Mint ruhatervező arra törekszem, hogy harmonikusan ötvözzem a hagyományt a mai modern ízlésvilággal. Elkötelezett vagyok hagyományos értékeink megőrzése és népszerűsítése mellett. Célom, hogy minél többen viseljenek olyan ruhadarabokat a mindennapi életben, melyeken keresztül megmutathatják egyéniségüket, kifejezhetik nemzeti identitásukat és közös kincsünk a magyar hagyományok szeretetét.

A kezdetek…

1991-ben kezdtem ruhákkal foglalkozni, azonban a stílus, az érték ami munkáim irányvonalát meghatározta korábbról indul. Először a muzsika, a néptánc, majd ezt kiteljesedve a magyarság hagyományos kultúrája ragadott magával, legfőképpen a gyönyörű viseletek.

magyaros termékek

Szűrrátétes nyakék

Lenyűgözött a formák, a motívumok csodálatos szépsége és gazdagsága. Így érlelődött bennem aztán a gondolat, hogy ezt a páratlan kincset felhasználjam ruháim díszítésére. Ezek az alapok erőteljesen mutatták meg utamat, és emelték a varrás szeretetét a ruhatervezés világába.

Csodálatos érzés, hogy immár 25 éve működő ruhakészítő vállalkozásom révén másokkal is megoszthatom ezt az alkotói munkát.

Amarillys-fekete-szinu-elegans-nepies-motivummal-diszitett-hosszu-noi-szovetkabat

Díszes szövetkabát

TERVEZÉS

Modern nők számára készítek ruhákat, hétköznapi elegáns és alkalmi viseleteket. Olyan öltözékeket, melyek klasszikus eleganciája egyediséggel párosulva divattrendek változásaitól függetlenül hosszú ideig viselhető, értéket hordozó, örök darabok.

Fontosnak tartom, hogy mindennapjainkban, vagy különleges alkalmakkor viselt ruházatunkon megjelenjenek gazdag népművészetünk díszítő elemei, helyenként eredeti, máshol újragondolt formában.

MINŐSÍTÉS

Modern Magyar Kézműves Remek

Mint minden alkotó, így egy ruhatervező számára is fontos munkája elismerése. A Szűrvirágos kollekció az Agrárminisztérium  támogatásával készült, a hagyományos értékek újszerű alkalmazásáért pedig 2017-ben,  2018 ban, 2019-ben, és 2020-ban  is elnyerte a Magyar Kézműves Remek díjat. A kollekció darabjai a Hagyományok háza Népi Iparművészeti Bíráló bizottsága által Modern Mester Remek minősítésű Páva védjegyes termékek.

A Tulipános kollekció egyes darabjait a Képző-és Iparművészeti Lektorátus zsűrizte.

magyar-kezmuves-remek-logo
pava-vedjegy

Szűrvirágos kollekció bemutatása