fbpx

Elegáns ruhák, hagyományos értékek

Műhelymunka

Az alkotás és az alkotó ember lényege mélyen összefügg.

/Vavyan Fable/

Minták, vonalak, hagyományok

A különleges, kézműves hagyományt képviselő alkalmi, elegáns ruhák egyik csoportja a Szűrvirágos kollekció. 2016-ban elsőként alkalmaztam modern ruhákra a leginkább magyar viseletdarab, a cifraszűr motívumkincsét és a rátétkészítés már-már feledésbe merült technikáját.

diszes-szovetkabat
nepmuveszet-modernvilag-muhelymunka

Az alkotómunkámban segítségemre vannak kiváló szűrrátétkészítő népi iparművészek is. Ennek okán valóban a tiszta forrásból merítve, azt felhasználva, megújítva születnek gyönyörű, és valódi értéket hordozó öltözékek.

nepmuveszet-modernvilag-muhelymunka-1
Pipacs-fekete-szinu-elegans-nepies-noi-poncso-muszormevel

Díszes poncsó

A kollekció 2016-ban Torba Ildikó szűrrátétkészítő népi iparművésszel együttműködve született meg. Ezek a darabok a magyar cifraszűrök világát idézik. A hagyományos értékek újszerű alkalmazásáért kiemelt Magyar Kézműves Remek díjban részesültek.

Az elegáns ruhák a kellemes szabásvonalon felül az őket díszítő bihari szűrrátét motívumaitól válnak igazán  különlegessé. A mintákban megjelenik a szegfű, farkasfog, paprika, koszorú és margaréta.

A szűrrátétek aprólékos kézi munkával készülnek. Hagyományos technikája, hogy a posztó rátétet folyamatos, rajzolásszerű gépi varrásvonallal kell rögzíteni a ruhaalapra, majd e varrás mentén kisollóval kivagdosva tűnik elő a gyönyörű csipkeszerű minta. Mindez nagy kézügyességet, hozzáértést és sok időt igénylő folyamat, de megéri, hiszen csodás alkotások születnek.

A hétköznapokban is elegáns megjelenést biztosító kollekció tervezése során fontos szempont a természetes anyagok használata, a szép vonalvezetés, mely kiemeli a női szépséget, és a hölgyek legelőnyösebb megjelenését biztosítja. E kollekció blúzain, szoknyáin, ruháin a népi motívumok általában stilizált formában jelennek meg. Legtöbbször a népi díszítőművészetünkből vett tulipán, mely nekem személy szerint is a legkedvesebb motívumom, a márkám neve, és logója is ezt mutatja. A szoknyák tervezésénél, a szabásvonalak kialakításánál kifejezetten fontos  szempont, hogy viselőjük alakjának előnyeit kiemelve, a kevésbé előnyöseket pedig eltakarva ideális megjelenést biztosítson. A blúzok finom madeira csipkéje a romantika könnyed fűszereként teremt bájt és eleganciát. A Tulipános kollekció praktikus, mégis visszafogottan modern szabásvonalú darabjait díszítésükben szolid, inkább jelzésszerűen alkalmazott hagyományos népiesség jellemzi. Ezek a népiesen elegáns ruhák bárhol, bármikor, akár munkahelyen, vagy különlegesebb alkalmakkor is igazán jó választás a hölgyeknek.

Arnika-harang-szabasu-lenvaszon-terdszoknya

Csipkés blúz
tulipános szoknyával